Gebit van het konijn
Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Een konijn heeft geen hoektanden.
De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven door. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af.
Een veelvoorkomend probleem bij konijnen zijn te lange tanden. Door een afwijkende stand van de grote snijtanden slijten ze onvoldoende af. Ook als konijnen niet voldoende te knagen hebben, krijgen ze te lange tanden.
Bij slecht afslijten van de kiezen ontstaan haken die in de wang en tong kunnen prikken en zo veel pijn, mondinfecties en zweren kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen ze problemen met eten krijgen.
Klinische symptomen
Klinische symptomen zijn onder meer het verlies van eetlust, gewichtsverlies, kwijlen en abcessen op snuit en kaak. Ook ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet kunnen een teken van tandproblemen zijn.
Preventie
De juiste voeding is belangrijk bij het voorkomen van gebitsproblemen.
Voer met voldoende vezels zoals hooi, gras en biks zorgen voor het afslijten van de tanden en kiezen. Laat het gebit van je konijn regelmatig controleren, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie.
Behandeling
Te lange tanden kunnen afgefreesd worden. Bij een afwijkende groei van de snijtanden zal dit na 3 tot 6 weken herhaald moeten worden. Laat nooit de tanden afknippen! Dit kan door breuken in de tandwortel een ontsteking in de kaak veroorzaken met rampzalige gevolgen voor het konijn.
Voor een goede inspectie en behandeling is narcose noodzakelijk.
Omdat het afslijpen levenslang moet gebeuren, adviseren wij een betere behandeling waarmee we grote ervaring hebben: het volledig verwijderen, “trekken” van de snijtanden.
Als er “haken” op de kiezen ontstaan is het afslijpen daarvan, onder narcose iedere 6 tot 12 weken noodzakelijk.
Je merkt al snel aan een verminderde eetlust dat je konijn weer pijn ervaart en weer toe is aan behandeling.