Konijn

Icons made by Icongeek26 from www.flaticon.com

  • Vaccinaties
  • Voeding
  • Gebit

Vaccinaties

Vaccinaties van het konijn

ABC Care pakketten voor preventieve zorg inclusief vaccinatie

Bij ABC voor Dieren kunt u zelf aangeven welke zorg u voor uw huisdier wenst. De inhoud van de pakketten is mede afgestemd op de behoefte van onze klanten om zelf te kunnen bepalen wat zij belangrijk vinden voor hun huisdieren. Natuurlijk kunnen wij u daarin desgewenst adviseren.

Overzicht ABC Care pakketten voor het konijn

Voorkomen is beter dan genezen!

Voeding

Voeding van het konijn

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Die zitten vooral in ruwvoer zoals hooi. Geef je konijn daarom elke dag onbeperkt hooi. Stro bevat ook veel vezels, maar heeft minder voedingswaarde. Ook in gras en groenten zitten vezels, wen je konijn hier langzaam aan om diarree te voorkomen. Niet elke groente is geschikt, van gasvormende groenten zoals kolen, prei en dergelijke kan je konijn erg ziek worden. Witlof, andijvie, wortelloof, radijsblad of een stukje wortel zijn, mits langzaam aangewend, wel prima groenten voor uw konijnen. Fruit en droog brood zijn weliswaar lekker, maar dikmakers. Daarnaast bevatten ze veel suikers die niet goed door het maag- darmkanaal verwerkt kunnen worden.

Het gezondst is het om, naast hooi, hardvoer te geven. Een groot voordeel van biks is dat het konijn alle voedingsstoffen binnenkrijgt in de juiste verhouding. Het vermoeden bestaat dat gemengd konijnenvoer kan leiden tot gebitsproblemen. Het is daarom aan te raden voor biks te kiezen. Houd wel in gedachten dat hooi het hoofdvoedsel moet zijn. Geef een volwassen konijn niet meer dan 20 gram brokjes per kilo lichaamsgewicht per dag zodat je konijn niet te dik wordt. Een actief buitenkonijn heeft meer voer nodig dan een rustig binnenkonijn. Weeg het konijn eventueel om zijn gewicht bij te houden.

Wij hebben erg goede ervaring met voeding van Supreme Science Selective voor konijnen, met recht een TOP-voeding. Omdat we zo enthousiast zijn over de kwaliteit van deze konijnen voeding verkopen we die bij ABC voor Dieren tegen zeer aantrekkelijke prijzen!

Konijnen eten een deel van hun keutels, de zogenaamde blindedarmkeutels, direct uit de anus op. In deze ontlasting zitten onmisbare voedingsstoffen. Vind je deze zachte, glimmende trosjes keutels vaak terug in het hok, dan is de kans groot dat je konijn teveel voer krijgt of te dik is (kan niet bij de anus komen met z’n bekje), rug- of tandproblemen heeft (pijn ervaart). Konijnen vinden het lekker om op takken te knagen, bijvoorbeeld van wilgen. Dit geeft ze wat te doen, het is goed voor de tanden en het levert extra vezels op. Geef je konijn geen knaagsteen, deze bevat teveel kalk en kan blaasstenen veroorzaken.

Een konijn moet onbeperkt vers water kunnen drinken. Je kan dit geven in een drinkflesje of in een stevige stenen bak.

Gebit

Gebit van het konijn

Het gebit van het konijn bestaat uit 4 snijtanden, 20 kiezen en 2 stifttanden. Stiftanden zijn kleine snijtandjes die achter de snijtanden van de bovenkaak staan. Een konijn heeft geen hoektanden.

De tanden en kiezen groeien gedurende het gehele leven door. Bij een normaal gebit staan de bovensnijtanden voor de ondersnijtanden en raken de ondersnijtanden de stifttanden. Hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af.

Een veelvoorkomend probleem bij konijnen zijn te lange tanden. Door een afwijkende stand van de grote snijtanden slijten ze onvoldoende af. Ook als konijnen niet voldoende te knagen hebben, krijgen ze te lange tanden.

Bij slecht afslijten van de kiezen ontstaan haken die in de wang en tong kunnen prikken en zo veel pijn, mondinfecties en zweren kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen ze problemen met eten krijgen.

Klinische symptomen

Klinische symptomen zijn onder meer het verlies van eetlust, gewichtsverlies, kwijlen en abcessen op snuit en kaak. Ook ooginfecties en aangekoekte keutels rond de staartaanzet kunnen een teken van tandproblemen zijn.

Preventie

De juiste voeding is belangrijk bij het voorkomen van gebitsproblemen.

Voer met voldoende vezels zoals hooi, gras en biks zorgen voor het afslijten van de tanden en kiezen. Laat het gebit van je konijn regelmatig controleren, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie.

Behandeling

Te lange tanden kunnen afgefreesd worden. Bij een afwijkende groei van de snijtanden zal dit na 3 tot 6 weken herhaald moeten worden. Laat nooit de tanden afknippen! Dit kan door breuken in de tandwortel een ontsteking in de kaak veroorzaken met rampzalige gevolgen voor het konijn.

Voor een goede inspectie en behandeling is narcose noodzakelijk.

Omdat het afslijpen levenslang moet gebeuren, adviseren wij een betere behandeling waarmee we grote ervaring hebben: het volledig verwijderen, “trekken” van de snijtanden.

Als er “haken” op de kiezen ontstaan is het afslijpen daarvan, onder narcose iedere 6 tot 12 weken noodzakelijk.

Je merkt al snel aan een verminderde eetlust dat je konijn weer pijn ervaart en weer toe is aan behandeling.

Terug naar Dieren
Terug naar boven